Fay Hattını Bernould Sheet yapmalımı?
Baki Bey Merhaba,
İsmim Sinem Şu anda ben Hızlı Tren Şantiyesinde çalışıyorum. Öncelikle size çok teşekkür ederim. Paylaştığınız bilgiler çok önemli ve çok yararlı. Ne zaman bir şey araştırmam gerekse öncelikle sizin sayfanızı açıyorum. Önümüzde geçmemiz gereken bir fay hattı var 300 m kadar. Bu yüzden araştırmalara başladık. Bernold Sheet güzel bir yöntem olabilir bizim için. Ben Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var eğer yardım edebilirseniz çok sevinirim. Aynı zamanda araştırırken aynaya Jet Grout uygulaması da yapıldığını gördüm siz daha önce böyle bir uygulama yaptınız mı ? Bize ne önerirsiniz ? Yardımcı olursanız çok müteşekkir kalırım.
İyi Günler Diliyorum.
Sinem hnm merhaba;Öncelikle güzel sözleriniz ve düşünceleriniz için teşekkür ederim.Yaptığınız çalışmalarda fayda sağlaya bileceğiniz bir kaynak oluşturabilmek benim için mutluluk verici.Mail sorunuza geç cevabım için ayrıca özür dileyerek başlamak istiyorum.
soruya gelirsek; Yaklaşmakta olduğunuz veya şu anda geçtiğiniz fay için aslında sizin bir ayrıca çalışma yapmanıza gerek yoktur. Bunu içtenlikle söyleyebilirimki karşılaştığınız zemin ve ayna durumları sizi yapacaklarınız konusunda yönlendirmiştir. Tüneller yaparken bir çok defa büyük faylar geçmek durumunda kalmış olmak ile beraber. Bu hareketli sistemlerin daha sonra oluşması muhtemel hareketleri dışında, birde daha önceki hareketlerinden kaynaklanan ve fayın büyüklüğü ile doğru orantılı olarak değişebilen örselenmiş kırılmış veya alterasyona uğramış çeşitli farklılaşmış zemin tipleri ile karşılaştım. Hatta bir seferinde 1 m genişliğinde bir fay breşi içerisinden geçtiğimi, yıllar sonra bir çalışmam için geçmişten araştırdığım fotolar içerisinde keşfetmiştim.
İşin hikayesinde sonra size söylemek isterim ki; Bernolud sistemleri agır donatı sistemleri olup Tünel Açılması imkansız denilebilecek zeminler için tasarlanmıştır. Zemin hiçbir şartda kendini taşıyamıyor ve yük dağılımı tünel içinde homojen hale getirilemiyorsa bu yöntem kullanılabilir. Ancak maliyeti ve yapım zorluğu göz önüne alınarak bu sistem en son şartda kullanılmalıdır.
Yazımda da anlattığım üzere Bernold sistemi Tünel yükünün homojen biçimde tüm tünele aktarılmasının en son basamağıdır. Bu sebeple önce şu şartların aranması beklenir.
- Tünel çidarından 12m veya daha fazla bağlayıcılığı olmayan ve sürtünme oluşturmayan mil boyu malzeme ve türevleri
- Tünel cidarında 12m veya daha fazla kalınlıkta geçirimsiz birim ile çevrelenmiş (geçirimsiz birim içerisinde yapılan enjeksiyonların zemin içerisine işleyerek destekleme oluşturması beklenmez)
- Su ile temasında hızlı biçimde hacim kazanan killer (montmorillonit tipi Killer)
- Tünel üstündeki topoğrafya ile olan yüksekliğin destekleme yapılabilecek miktardan az olması. (3m ile 6m et kalınlıkları)
Tünel destekleme tipleri ile kazıya devam etmenizi tavsiye ederim. Önceden yapılmış kapsamlı bir jeoteknik raporunuz var ise verdiğim şartlar ile karşılaştırarak BERNOLD konusunda karar verebileceğinizi umuyorum.
iyi çalışmalar.