Tünel Takip Çizelgesi (Günlük Çalışma Raporu)

Merhaba;

Tünel Çalışma Takip Formu

Bu gün sizlere tünellerde geçmişte benimde sıklıkla kullandıgım ayna raporlama sisteminin başlangıcını oluşturan ayna çalışma raporu örneğ göstereceğim.

Aynı zamanda hangi sınırlarda bilgi toplandıgı iş takibinin bu tablo ile nasıl yapıldıgını da bahsetmeye çalışacağım.

Ayna Çalışma Raporu

ayna çalışma raporları Tünelde yapılan imalatların sıra takibini yaparak aynaların tam verimli çalışmalarının sağlanması için iyi bir yöntemdir.

Çalışma yapılan tünelin statik yapısına ve projesine göre imalat sırası veya imalat kalemleri ile kullanılan malzemelerin cinsi değişiklik gösterebilir. Örnek çalışmada iş listesi olarak B sınıfı kaya kütlesinde Süren ve delme patlatma yapılan bir tünelin varsayımları kullnılmıştır.

1HAZIRLIK VE TEMİZLİK
2AYNA DELİK DELME
3SIKILAMA ATEŞLEME
4HAVALANDIRMA
5PASA NAKLİ
6EKSKAVATÖRLE KAZI
7KAVLAK ALMA-TARAMA
8ÖLÇÜM
9İKSA MONTAJI
10SÜREN
11HASIR ÇELİK MONTAJI
12SHOTCRETE
13BULON VE HASIR DELGİSİ
14BULON MONTAJ ve ENJ.
15AYNA SHOTCRETE
16AÇILMA DOLGUSU
17BULON PLAKASI SIKMA
18SHOTCRETE BEKLEME
19ARIZALAR
20DRENAJ DELGİSİ
Tünelde varsayılan imalatlar.

Ayrıca bu işlerin sırası da tünelin özel durumuna göre düzenlenmalidir. Verdiğimiz listeye göre işlerin birbiri devam eden işler olduğu varsayılarak düzenlenmiştir.

Tünel imalatlarında yapılan işin verimi o işin yapılma süres. ile doğru orantılıdır. Bir işi yaparkan aynı süre içinde başka bir işi daha yapmak birbirinden farklı 2 işi aynı süre içerisinde yapabilmek tünelcilikte hızlı imalatın tek yoludur. Çünki tünel içinde yapılan tüm çalışmalar çok dar ve kısıtlı bir alanda sürdürülmektedir. bu şekilde de birden fazla işin aynı anda yapılması çoğu zaman imkansız hale gelmektedir. ayrıca çalışma şartlarının da zorluğu hesap edildiğinde beraber çalıştığımız iş arkadaşlarımızdanisteklerimizin mutlaka imkansız olmaması mantık sınırları içinde olması beklenir. Buna rağmen tünel aynasında bir çok iş birlikte yapılabilir ve zaman kazanılarak iş hızı arttırılabilir.

Yapılan İşin Süresi

Her yapılan iş 24 saat üzerinden degerlendirilerek ne kadar zaman aldıgı belirlenmelidir. bu sayede tünelde yaşanan aksaklıklar tespit edilebilir. en uzun sürede yapılan iş nedir. bu işin süresinin bu kadar uzaması neye bağlıdır. işte bu analizlerin yapılması bu şekilde mümkün olmaktadır.

İşin Takibi

İşin takibi aynı zamanda günlük ve aylık bazda yapılan imalatın verdiği sonuç yani ilerleme miktarı ile de ölçülür. Bir çok üst düzey yöneticinin ilgilendiği ana konu budur. Onların da yapılan işin tanımlanması ve üstlerine verdikleri raporda işin yolunda gittiğini anlayma yolları ilerleme miktarıdır. Saha mühendisi mutlaka yaptığı imalatın ilerlemesini de bilebilmeldir. imalat kalitesi kadar hızı da önemlidir. yapılan tüm çalışmalar işin hızının arttırılması amaçlanarak yapılmaktadır.

Malzeme takibi

Bu rapor ile tünel içerisinde kullanılan malzemelerin de takibini yapmak mümkün hale gelmektedir. Bu şekilde yapılan işin maliyetinin hesaplanması konusuna da yardımcı olabilmektedir. Yapılan işde kullanılan malzeme işin muhtevasını da göstermektedir.

Aylık İstatistik

Ay sonunda yapılan işin naıl yapıldıgı ile ilgili sayısal verileri elde etmiş oluruz. Bu sayede işin geliştirilmesi sağlanabilir. işin hızının arttırılması düşünülebilecegi gibi işin kalitesinin de bu veriler ışığında arttırılması sağlanabilinir.

Bir Cevap Yazın